Uhka ei aina tule Idästä

Uhka ei tule aina Idästä

Korona on mullistanut koko maailman lyhyessä ajassa. Ensimmäiset uutiset Koronasta kantautuivat Suomeen viime vuoden lopulla. Nyt maailmalla käytössä olevat toimet ovat rajumpia, kun kukaan meistä olisi osannut vielä tammikuussa ennustaa.

Suomen Pohjoisin maakunta Lappi on pitkään saanut ison osan tuloistaan matkailusta. Rahallinen vaikutus on jo vuosia ollut miljardin euron paikkeilla. Yöpymisvuorokausia on Lapissa ollut noin 3 miljoonaa, joten matkailijamäärä ylittää moninkertaisesti maakunnan oman väkimäärän. Suomen mittakaavassa mikään muu alue ei hyödy matkailusta taloudellisesti yhtä paljon suhteutettuna asukasmäärään. Aasialaisten osuus ja juuri Koronaviruksen kotimaasta Kiinasta tulevien osuus on kasvanut viime vuosina. Uutiset viruksesta huolettivat Lapissa siis jo viime vuoden lopulla ainakin matkailuyritysten johtoporrasta, sesongistahan piti tulla talouden mittakaavassa kaikkien aikojen matkailutalvi. Toisin kävi, alasajo tuntuu syvällä niin yritysten kuin myös työntekijöiden kassassa ja hallituksen olisikin annettava alalle konkurssiaallon estämiseksi muutakin kuin epämääräisiä lupauksia. Erityisen vaikeassa asemassa ovat ravitsemusliikkeet, joiden toiminta on kielletty. Vielä toistaiseksi sallittu ulosmyynti ei kata useassa tapauksessa kuin pienen osan kuluista.

Tiheästi asutettu Uusimaa on eristetty muusta Suomesta. Kauneimpaan kevätsesonkiin moni eteläsuomalainen perhe ajatteli lähtevänsä vielä ennen saartoa Pohjoiseen pakoon koronaa ja nauttimaan vuosikausiin parhaasta lumitilanteesta. Kukapa meistä ei haluaisi pitää toista hiihtolomaa? Ainakin nelostie ruuhkautui niin pahasti, että päättäjät lopulta onneksi heräsivät. Pohjoisen sairaanhoitokapasiteetti ei olisi kestänyt tuhansia ”Koronaturisteja” ja sitä kautta räjähtävää epidemiaa.

Lapin Perussuomalaiset vaatii henkilöliikenteen välitöntä tiukentamista Ruotsin vastaisella rajalla ja vain erittäin kriittisissä työtehtävissä olevien kulun sallimista. Lapin näkökulmasta kaikkia tarvittavia virusta hidastavia toimia ei vieläkään ole vielä otettu käyttöön. Tuoreet tilastot Länsirajalla leviävästä epidemiasta kertovat karua kieltään naapurimme Ruotsin epäonnistuneesta Koronapolitiikasta. Taudin etenemistä on yritetty hidastaa kansankodille tyypilliseen tapaan diskuteeraamalla, suomeksi jahkaamalla. Entäpä kun kesälomakaudelle suuntaavat kymmenet tuhannet ruotsinsuomalaiset valuvat puuttuvien lauttayhteyksien vuoksi Lapin kautta Suomeen, heillähän on Suomen passi ja useilla mökkiosoite Suomessa? Mittakaava tulee olemaan moninkertainen verrattuna vaikkapa Espanjasta evakkoon lähteneisiin kansalaisiimme.

Rajaliikenne Ruotsiin on vähentynyt rajoitusten myötä, mutta varsinkin Pohjois-Ruotsi on ilmeisen riippuvainen suomalaisesta hoitoalan työntekijäresurssista. Tämän vuoksi työmatkaliikennettä ei ole edes kielitaitoisen torniolaisen ministerin avulla saatu pysäytettyä. Myös Tornion terästehtaalla työskentelee jonkin verran ruotsalaisia, jotka tuovat mahdollisesti epidemian mukanaan, jolloin Lapin yksi suurimmista teollisista työyhteisöistä pysähtyy.

Valtiovarainministeri Kulmunin mukaan Suomi tarvitsee Ruotsin tehohoitopaikkoja. Missä meitä hoidettaisiin, Sundsvallissa vai Uumajassa, Haaparannalta kapasiteettia tuskin löytyy? Epäonnistuneiden Koronatoimiensa vuoksi ruotsalaiset tulevat tarvitsemaan kaikki hoitopaikat omille kansalaisilleen.

Useat Lapin Länsirajalla asuvat kertovat rajan vuotavan kuin seulan. Kuka vaan rajoituksista vähät välittävä väylänvartinen voi näin kevättalvella hiihtää tai moottorikelkkailla nuuskanhakuun naapurin puolelle. Näin on toimittu aina. Entäpä kun Uudenmaan epidemiahuippu on lopulta saavutettu ja liikkumisrajoitukset poistetaan? Onko sitten vuorollaan tulossa Lapin rajojen sinetöinti, astetta liian myöhään?

Tilanne on meille kaikille uusi ja äkillinen. Kokematon johtoviisikko ei ole vanhoihin toimintamalleihin voinut turvautua. Kriisi on kuitenkin toivottavasti joskus ohi. Tällöin alkaa yhteiskunnan uudelleenrakentaminen. Jo nyt on tiedossa, että talouden Korona-jälkitautien hintalappu tulee olemaan kymmeniä miljardeja. Olisiko hallituksen nyt jo vihdoin aika luopua alunperinkin täysin utopistisesta hallitusohjelmasta ja ilmastopolitiikasta? Mikäli vastaus on ei, voinemme varsinkin täällä pitkien etäisyyksien Lapissa varautua siihen, että eläminen kallistuu taas kerran.

Juhana Kelloniemi
Perussuomalaiset Lapin piiri ry, puheenjohtaja

Kirjoitettu 10.4.2020

Piditkö lukemastasi? Jaa sisältö sosiaalisessa mediassa